Joop Overkleeft

Den Haag

1946

Aalten

j.overkleeft@hetnet.nl

joopoverkleeft.nl

Balanceren op de grens


De kracht van de beperking en de confrontatie van een dissonant in een steeds wisselend samenspel. Balanceren op de grens tussen concreet en abstract.

In de afgelopen jaren is het steeds duidelijker geworden dat de stap van realiteit naar abstractie de spil in mijn werk vormt. Een grensgebied tussen figuratief en abstract.

Bij het maken van de beelden gaat het mij vooral om de affiniteit met de natuur en cultuurverschijnselen. Het leren zien is daarbij van groot belang. Welke vormen ontstaan er door water; hoe verlopen de boeggolven als water en scheepswand elkaar raken; welke vormen nemen de trekvogels aan als zij in groten getale over je heen scheren; wat kom je tegen bij het volgen van de loop van een rivier.

De Gelderse rivieren zijn daarbij een belangrijke inspiratie bron.

Visuele indrukken daarvan vormen de eerste aanleiding om beelden te gaan maken. Door verandering van vormen en kleuren ontstaat er een nieuwe werkelijkheid.

De beelden die hieruit voortkomen zijn soms ver verwijderd van het uitgangspunt. Er is sprake van een sterke vereenvoudiging, herhaling en specifieke ordening. Wat overblijft zijn beelden zonder verwijsbare betekenis in een vaak minimalistische context.

In mijn werk heb ik een voorkeur voor ordening en platte vlakken. Het is het zoeken naar een zuiver/ harmonisch beeld, waarin enerzijds ordening en anderzijds confrontatie naast elkaar kunnen plaatsvinden. Door toepassing van sterke vereenvoudiging van de gehanteerde figuren ontstaat er een monumentaal beeld.

Het ambachtelijke in de schilderkunst trekt mij aan. Het opbrengen van de verf, laag over laag; de kleuren die elkaar beïnvloeden; de textuur en glans. Daarnaast worden er ook andere materialen dan verf gebruikt. Fotografie vormt daarbij zowel een autonome aanvulling als de start van een proces.

Want niet alleen het eindresultaat is van belang. Het proces daarnaar toe wordt telkens weer bepaald door het maken van keuzes op intuïtieve gronden, totdat het beeld is bereikt: je loopt daarbij steeds aan tegen het moment van stoppen of verder gaan.

Joop Overkleeft
loading

WERK

Toras I reflectie Toras V Langszij I stroming