Dromen en Conflicten

11 februari 2016 t/m 27 mei 2016

11 februari 2016 om 17:00

Saskia Bak

Gratis

Rozet Arnhem

Kortestraat 16, 6811 EP, Arnhem

rozet.nl/agenda/lang/452-tentoonstelling-dromen-en...

11 februari t/m 27 mei

Dromen & conflicten is een thema van alle tijden. De tentoonstelling in Rozet laat zien hoe de stad Arnhem en haar bewoners met dromen en conflicten omgaan, in het heden en het verleden. Hoe verhouden kunstenaars en bewoners van Arnhem zich tot dromen en conflicten? Hoe geven vluchtelingen vorm aan hun verhaal en hun dromen? Waar ontmoeten zij elkaar? Rozet biedt daarvoor een podium.
In het verleden zijn er altijd volksverhuizingen geweest die onze geschiedenis gekleurd hebben. Naast weerstand en conflicten levert dat ook culturele ontwikkeling op. Mensen realiseren hun dromen in een nieuwe context. Binnen Arnhem zijn verschillende organisaties bezig met deze thematiek. De tentoonstelling verzamelt een variëteit aan initiatieven en is mogelijk gemaakt door de samenwerkende partners in Rozet: Bibliotheek Arnhem, Erfgoedcentrum, Kunstbedrijf Arnhem en ToArt. Aan de hand van kunstwerken, foto’s, voorwerpen, films en boeken worden dromen en conflicten verteld en gevisualiseerd in heel Rozet.

In het Erfgoedcentrum wordt aandacht besteed aan de evacuatie van Arnhem in september 1944, waarbij een parallel wordt gelegd met de huidige vluchtelingenstroom. In enkele vitrines is te zien dat vluchten / huis en haard achterlaten niet alleen iets is van ver weg, maar ook iets dat veel Arnhemmers hebben meegemaakt.
De Arnhemse fotograaf Jantien de Bruin toont in ‘Opsteker’ de foto’s die zij maakte van vluchtelingen die opgevangen worden in de Koepel. De mannen kozen een broche uit de sieradencollectie van Museum Arnhem en gingen alleen of samen met betrokken Arnhemmers op de foto.

Kunstuitleen ToArt presenteert de werken van Alexander Bobkin en Ben Manusama, kunstenaars met roots in respectievelijk Siberië en De Molukken.. Daarnaast is er werk te zien van Marian Bakker, Maria Diduch, Lee Eun Young en Xiaoling Huang. De film ‘Verscheurd’ van net afgestudeerd ArtEZ-student Bonita Witte gaat over hoe het conflict in Syrië onze maatschappij raakt en hoe wij kiezen om daarmee om te gaan. Johannes Kronenberg maakt ‘conversation pieces’ die proberen het huidige tijdsgewricht bloot te leggen.

Productiehuis Plaatsmaken ontwikkelde met zestien beeldend kunstenaars een serie prenten voor kinderen met als thema ‘vluchtelingen’. De prenten helpen om kindergevoelens over dit onderwerp een plek te geven en met elkaar in gesprek te gaan. Met Project Unknown creëert het jongerenwerk van Rijnstad kennis en bewustzijn als het gaat om de situatie en achtergrond van asielzoekers. Vluchtelingen en jongeren uit Arnhem vertelden elkaar hun dromen en verwachtingen. Dit resulteerden in een muziekvideo en een expositie.

Verder organiseert ArtEZ studium generale op vrijdag 12 februari een symposium met als thema ‘Chaos & Conflict’. Tijdens deze dag onderzoeken bezoekers samen met ervaringsdeskundigen, kunstenaars en wetenschappers wat conflict en oorlog werkelijk betekenen.

Wat: duo-tentoonstelling
Datum: 11 februari t/m 27 mei 2016
Waar: in heel Rozet
Kosten: gratis


Basel uit Syrië met broche van Peggy Bannenberg.
Collectie Museum Arnhem
Foto: Jantien de Bruin