Gesprek met VVD'er Remco Dijkstra over mogelijk opheffen provinciale kunstcollectie

“VVD wil dat provincie stopt met aankopen kunst
ARNHEM - De VVD in Gelderland vindt dat de provincie moet stoppen met het aankopen van kunst. Een kunstcollectie aanleggen is geen taak voor de provincie, vindt de partij.
Bovendien is het signaal dat uitgaat van een overheid die in crisistijd kunst aankoopt, onacceptabel, stelt de VVD. De partij stelt vragen over zestien kunstwerken die de provincie onlangs heeft aangeschaft. De schilderijen, foto's, tekeningen en beelden worden momenteel tentoongesteld in het provinciehuis in Arnhem. Ze zijn daar tot eind deze maand te zien.”

Omroep Gelderland maandag 14 mei 2012

Naar aanleiding van bovenstaand nieuws kreeg de GBK een mail van Maria Roosen met daarin het initiatief om meteen met VVD-statenlid Remco Dijkstra, Rob Voerman, Albert van der Weide en journalist Herman Spinhof een gesprek te houden. Onze voorzitter Marlies Leupen voegde zich daar bij:

Dijkstra poneerde het VVD-standpunt dat het niet de kerntaak van de provincie is om kunst aan te kopen en de collectie te beheren. Wij hebben erg ons best gedaan om hem van het cultuurhistorische belang van de provinciale collectie te overtuigen. De provincie zou hoeder van de provinciale (kunst)geschiedenis moeten zijn. Dat uitgangspunt lees je ook terug in 'Cultuurbeleid 2012-2016, Conceptdocument beleidskader cultuur', zie: http://www.gelderland.nl/Documenten/Themas/Cultuur/Concept_beleidskader_cultuur.pdf
Of het gesprek zin had, is nog moeilijk te bepalen. Dijkstra heeft aan de voorzitter van de Provinciale Staten een aantal vragen gesteld, zie: http://www.remcodijkstra.nl/ > 14 mei: "Stop met kunst aankopen!" Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen bepaalt de VVD-fractie haar volgende stappen.

Maria Roosen, Albert van der Weide en Rob Voerman hebben Dijkstra aangeboden om een lezing over hun werk te houden en een debat over het belang van de provinciale kunstcollectie te organiseren. Marlies heeft daarbij haar diensten als gespreksleider aangeboden.

www.vvdgelderland.nl

NIEUWS