Nieuwsupdate First Art

 beeld

FIRST ART

In 2014 namen vier GBK-leden het initiatief voor het kunstproject First Art.

“Stel je voor: je zit op een onbewoond eiland en hebt dringend kunst nodig. Gelukkig heb je je
‘First Art Kit’ bij je. Een basispakket waarmee je in iedere benarde situatie zelf een kunstwerk kunt maken om mentaal te overleven.”

First Art is een internationaal kunst-uitwisselings-project. Het project wil de internationale conditie van de beeldende kunsten in kaart brengen, met als belangrijkste vraag: hoe noodzakelijk is kunst? Om deze vraag te beantwoorden, maken de kunstenaars gebruik van een First Art Kit: een koffer waarin allerlei basismaterialen zitten die je nodig hebt om ter plekke een kunstwerk te kunnen maken.

Tien leden van de GBK hebben afgelopen voorjaar een Kit ontvangen met de vraag met de inhoud aan de slag te gaan en daarna de koffer door te sturen naar een collega in het buitenland. De resultaten werden tijdens de Kick-off van het project op 28 juni jl. in de portiersloge van de Buitenplaats Koningsweg, Arnhem getoond. De 10 koffers begonnen toen op spectaculaire wijze aan hun reis over de wereld.

Inmiddels zijn de koffers in o.a. België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Japan en Canada aangekomen. Onze collega’s zijn daar aan de slag gegaan met de inhoud van de kit. Ze moesten er soms heel wat voor doen om de kit te bemachtigen, zoals in Canada, waar een postagentschap niet om de hoek ligt. De resultaten vertonen een grote verscheidenheid: van een wijkproject in Spanje tot een filmpje met wapperende papiertjes aan een hek in Engeland. Ieder kunstenaar documenteert zijn project en de afbeeldingen/filmpjes komen op de site te staan. De kit stuurt hij vervolgens naar een kunstenaar naar keuze. Zo is er een heel netwerk aan het ontstaan van kunstenaars die elkaar leren kennen door de kit.

Hoe en wanneer dit project zal stoppen is niet duidelijk, de koffers zijn op wereldreis en het team van First Art zal hun reis blijven volgen, er zal regelmatig een nieuwsupdate komen voor de GBK leden.

Kijk vooral regelmatig op de website.
Like ons op Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Dit project wordt ondersteund met een projectsubsidie van de GBK.

Team First Art bestaat uit: Coen Vernooij, Dienke Groenhout, Bas Fontein, Marena Seeling
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 beeld

NIEUWS