GBK te GAST #1 ASPECTS


 beeld
Met het vaststellen van het verdeelplan Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) 2009 stelde gemeente Arnhem een flexibel budget in voor beeldende kunst en vormgeving. De GBK deed een aanvraag voor een incidentele bijdrage uit dit budget om haar plan te realiseren om de voormalige ABN AMRO bank aan het Willemsplein in gebruik te nemen als bijzondere expositieruimte.

Onder de titel GBK te GAST #1 wilde de GBK van de onderverdieping aan het Willemsplein één reusachtige vitrine maken, een tentoonstellingsruimte waar van zonsopgang tot zonsondergang - en bij installaties met licht, video- en filmprojectie zelfs de hele nacht door - kunst te bekijken is. Voorbijgangers zouden zich zo kunnen laten verrassen door kunst, gratis en gedurende zeven dagen per week, op een van de drukste plekken van Arnhem.
Pas toen de gemeente de GBK-aanvraag met een subsidie van 10.000 euro honoreerde, bleek dat eigenaar MAB de ruimte -ondanks eerdere schriftelijke toezeggingen- toch niet beschikbaar wilde stellen. De GBK benaderde toen Hans Ansems, eigenaar van de voormalige lampenwinkel ASPECTS in Arnhem en was blij verrast dat hij de GBK wel als gast wilde ontvangen. 

Voor de eerste editie van GBK te GAST vroeg de GBK kunstenaar Anneke Ingwersen om de etalages van de voormalige lampenwinkel ASPECTS te gebruiken als tentoonstellingsruimte waar, alleen van buitenaf, kunst te bekijken is. Anneke Ingwersen speelde in haar installatie Nachtschattentheater met bewegende schaduwen en lichtreflecties. Zo creëerde zij 's nachts nieuwe ruimtes in de bestaande ruimte.

NIEUWS