Dijkmagazijn Winssen:  Passanten #10

De Gemeenschap Beeldende Kunstenaars nodigt u uit voor de tentoonstelling Passanten #10 van Mark Kramer, van 5 t/m 26 april 2015 in het Dijkmagazijn Winssen

 beeld

De Gemeenschap Beeldend Kunstenaars (GBK) organiseert een expositiereeks in een laat negentiende-eeuws dijkmagazijn in Winssen. Deze monumentale locatie ligt in een uniek rivierenlandschap langs de Waal.


Passanten #10
Het werk van Mark Kramer(1973) ontstaat vanuit een langlopend onderzoek naar “leegte”. Het accentueren van lege ruimtes binnen een bestaande architectonische context. Maar vooral ook zijn immateriële innerlijke behoefte aan leegte, waar de mens is teruggebracht tot zijn meest kwetsbare status. Een contemplatieve leegte. Sinds 2001 werkt hij aan een oeuvre van installaties en objecten.
Dit visuele onderzoek strekt zich uit van kleine leegtes, zoals het in september 2014 gestarte project holes and perforations, waarbij Kramer een visueel archief aanlegt van gaten en perforaties die hij ontdekt in het dagelijks leven( zie www.markkramer.nl), tot grote leegtes, de oneindigheid van het heelal gevisualiseerd in een grote installatie als tracing out the void tijdens RAW EXPO 2012.
Verder beslaat het oeuvre objecten en reliëfs. Monochrome werken waarbij d.m.v. perforaties, stippen, puntstructuren, stippellijnen en/of stippelvlakken, nieuwe ‘leegtes’ worden gecreëerd in het platte vlak. Maar ook in situ werken waarbij binnen- en buitenruimtes met minimale ingrepen worden geaccentueerd. Passanten is daar een voorbeeld van.
“Van 2001-2010 heb ik me bezig gehouden met de evolutie van een doosje modelbouwfiguren. De figuren manipuleerde ik zo dat er nieuwe vormen en figuren konden ontstaan. Deze figuren gebruikte ik in installaties en objecten om een abstracte miniatuurwereld te creëren. Een imaginaire wereld waarin leegte, lichtheid en de schoonheid van menselijke fragiliteit worden verbeeld.”
Passanten is een werk dat ontstaan is in 2005. Het eerste passanten spoor maakte Kramer op een stadsmuur in St. Flour, Zuid-Frankrijk. Bladerfiguren als een stippellijn op de muur. Vele sporen volgden daarna zowel in galeries, tentoonstellingsruimtes als in de openbare ruimte.
De schoonheid en de weidsheid van het landschap rond de dijk brachten hem ertoe om opnieuw een “passanten” ‘spoor te maken. Om de deuren van het dijkmagazijn open te zetten en van het magazijn een doorgang te maken voor zijn passanten. Als een stippellijn over het lege vloer van het dijkmagazijn;
Passanten #10. De werkelijke passanten, voetgangers, fietsers en andere bezoekers worden zo geprikkeld
om hier tijdelijke stil te staan bij de leegte van de ruimte, de natuurlijke ruimte en zijn nietigheid.


www.markkramer.nl


Dijkmagazijn Winssen
Dijk 27
6644 KB Winssen
dijkmagazijn@gbk.nl

Open elke zondag in april van 13:00 - 17:00
Toegang gratis
 beeld
 beeld
 beeld
 beeld
 beeld
 beeld
 beeld

NIEUWS